Δράση για τις Πρώτες Βοήθειες

Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε επιμορφωτική ημερίδα-δράση από την Εκπαιδευτική ομάδα ΕΚΑΒ του Τομέα Καρδίτσας στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Καρδίτσας.

Στη συγκεκριμένη ημερίδα-δράση συμμετείχαν οι μαθητές του Τομέα Υγείας – Πρόνοιας & Ευεξίας, τόσο της Β΄ τάξης του Τομέα, όσο και οι ειδικότητες της Γ΄ τάξης Βοηθών Νοσηλευτών/τριών και Κομμωτικής.

Σκοπός της ήταν να προσφερθούν οι απαραίτητες πρακτικές γνώσεις των πρώτων βοηθειών, οι οποίες θα καθοδηγούν ένα άτομο σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να σκέπτεται και να ενεργεί σε έκτακτες περιπτώσεις. Με αυτό τον τρόπο, θα αναπτυχθεί ένας τρόπος σκέψης, ο οποίος θα εξοικειώσει το άτομο με το αντικείμενο, θα του επιτρέψει να διατηρεί την ψυχραιμία του, να αποφεύγει τη σύγχυση, να κυριαρχεί στις συνθήκες που θα επικρατούν και να παίρνει σωστές και γρήγορες αποφάσεις όταν κληθεί να παράσχει τη βοήθειά του.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, κυρίως, με τη βιωματική μάθηση έτσι ώστε οι μαθητές να προσφέρουν πρώτες βοήθειες σε περιστατικά που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση, π.χ. να εκτελούν τις τεχνικές της Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης, σε διακοπή της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, να αντιμετωπίζουν έναν πνιγμό και να προσφέρουν τη βοήθειά τους σε άτομο που έχει χάσει τις αισθήσεις του.

Μέσα από τέτοιες δράσεις στο σχολείο μας καθιστούμε τους μαθητές μας ικανούς να σώσουν μία ανθρώπινη ζωή.