Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εσπερινό Γυμνάσιο- ΛΤ Καρδίτσας

Την Τετάρτη 22/3/2023 πραγματοποιήθηκε η διδακτική επίσκεψη των μαθητών των τμημάτων Β’ τάξης και Γ’ τάξης του τομέα Πληροφορικής στο Εσπερινό Γυμνάσιο – Λ.Τ. Καρδίτσας, που στεγάζεται στο πιο παλιό δημόσιο κτίριο της πόλης της Καρδίτσας, στη συμβολή των οδών 18ης Αυγούστου (ημερομηνία απελευθέρωσης της πόλης) και Ιεζεκιήλ. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μέσω του πολιτιστικού προγράμματος «Ταξίδι στις παραδόσεις, δρώμενα και ιστορία κτίρια του τόπου μου» που υλοποιεί το σχολείο μας.
Μας υποδέχθηκε εγκάρδια ο Διευθυντής του σχολείου κ. Ηλίας Λούκας. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρο του σχολείου και να δουν από κοντά το εσωτερικό του, όπως έχει διαμορφωθεί για να εξυπηρετεί τις σχολικές ανάγκες, την εξωτερική του διαμόρφωση και τον περιβάλλοντα χώρο.

Στη συνέχεια έγινε αναφορά στην ιστορία του κτιρίου. Κτίστηκε πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλίας το 1881 στα θεμέλια του οθωμανικού νοσοκομείου στην περιοχή τσαρσί τζαμί(τζαμί της αγοράς), άλλοτε οθωμανικό κέντρο της Καρδίτσας. Αρχικά ήταν τούρκικο νοσοκομείο, ενώ στον αύλειο χώρο του υπήρχε και οθωμανικό τέμενος. Μετά την απελευθέρωση της πόλης(18/08/1881 – ) περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο και γύρω στα 1910 μετασκευάστηκε σε σχολείο. Πρόκειται για το μοναδικό δημόσιο κτίριο που κατασκευάστηκε στην εικοσαετία 1881-1900 στην πόλη και έχει νεοκλασικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για το μοναδικό δημόσιο κτήριο που σώζεται από τον 19ο αιώνα.

Κατόπιν γίναμε γνώστες των σχολείων που στεγάστηκαν εκεί, καθώς και των προσωπικοτήτων που φοίτησαν στο σχολείο, όπως οι Νικόλαος Πλαστήρας, Χαρίλαος Φλωράκης, Αθανάσιος Ταλιαδούρος, Δημήτρης Γιολδάσης, Γεώργιος Βαλταδώρος, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Σεραφείμ και άλλοι.

Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία και την ενημέρωση, τον διευθυντή και τον Σύλλογο Διδασκόντων, που μας μετάδωσαν ένα μέρος της ιστορίας του τόπου μας που συνεχίζει να είναι ζωντανό μέχρι σήμερα.