Δράση στο πλαίσιο ΠΣΔ

Την Παρασκευή 24/2/2023 πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο Εσπερινό ΕΠΑΛ Καρδίτσας με θέμα τα έθιμα και τις παραδόσεις κατά την περίοδο της Αποκριάς. Ο λαογράφος και ερευνητής κ. Βλάχος Βασίλειος επιμελήθηκε την εκδήλωση με τη βοήθεια μαθητών του σχολείου μας, στα πλαίσια του πολιτιστικού προγράμματος «Ταξίδι στις παραδόσεις, δρώμενα και ιστορία κτίρια του τόπου μου» που υλοποιεί το σχολείο μας.


Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης αφιερώθηκε στο έθιμο «Γενίτσαροι και Μπούλες» από την περιοχή της Νάουσας. Ο κ. Βλάχος ανέφερε το υπόβαθρο, τα ιστορικά στοιχεία και την εξέλιξη του εθίμου. Παράλληλα, στο χώρο του σχολείου μας εκτέθηκαν τα αυθεντικά μέρη της παραδοσιακής φορεσιάς που φορούν οι συμμετέχοντες κατά το έθιμο, από την προσωπική συλλογή του κ. Βλάχου.
Επισημάνθηκαν οι τεχνικές και τα υλικά που χρησιμοποιούνται για κάθε ένα μέρος και τους συμβολισμούς του σχεδίου του «πρόσωπου», του «χειρομάντιλου» και του «γιλέκου».

Στη συνέχεια αναφέρθηκαν οι βασικές πτυχές της τέλεσης του εθίμου. Επισημάνθηκε η διαδικασία προετοιμασίας των νέων από το προηγούμενο βράδυ. Στη συνέχεια συγκεντρώνεται το μπουλούκι. Η πορεία του μπουλουκιού είναι αυστηρά προκαθορισμένη και ίδια στο πέρασμα των αιώνων. Στο τέλος της πορείας στήνεται γλέντι στα Αλώνια, όπου αφού αφαιρεθούν τα προσωπεία, στη συνέχεια μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Και το γλέντι επεκτείνεται και στις υπόλοιπες δημόσιες τοποθεσίες και στα σπίτια της Νάουσας.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης επικεντρώθηκε στο Γαϊτανάκι. Παρουσιάστηκε η ιστορική του διαδρομή και η ετυμολογική ερμηνεία του. Οι 12 κορδέλες – όσοι και οι μήνες του χρόνου – εναλλάσσονται, όπως ο χρόνος και η βλάστηση, συμβολίζοντας το πνεύμα συναδέλφωσης, της αγάπης και της ομόνοιας. Ο κυκλικός χώρος συμβολίζει τον κύκλο της ζωής, από τη ζωή στο θάνατο, από τη λύπη στη χαρά, από το χειμώνα στην άνοιξη.

Οι μαθητές μας συμμετείχαν βιωματικά στην εκδήλωση, παίρνοντας μέρος στο Γαϊτανάκι που στήθηκε στο σχολείο μας και χόρεψαν γύρω από αυτό, υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής.